Generaties aan het werk

Hoe zat het ook al weer met die generaties... De laatste weken heb ik het met verschillende mensen gehad over het verschil in generaties, zowel als medewerkers als als managers. In de vakliteratuur is het ook een veel besproken onderwerp. In de LoopbaanVisie van januari 2011, werd één en ander mooi overzichtelijk gepresenteerd en daaruit heb ik een aantal onderdelen overgenomen en samengevat.

Hoe vormt zich een generatie?


Een generatie vormt zich door een gedeelde beleving van de omringende cultuur en een gedeelde reactie hierop, met betrekking tot wat in deze cultuur is verouderd. Zie ook de generatietheorie van Bontekoning:Welke generaties zijn er te onderscheiden?


1940 - 1955 : De protestgeneratie
1955 - 1970 : Generatie X, ook wel de verloren generatie genoemd
1970 - 1985 : De pragmatische generatie
1985 - 2000 : GeneratieY, Generatie Einstein of de Grenzeloze Generatie genoemd

Waar ligt de kracht van elke generatie?


Dat is dus typisch een vraag van iemand van de Generatie X. Zijn daarom de meeste coaches van mijn leeftijd?De protestgeneratie


Ongeveer 40% is bezig het poldermodel los te laten (inclusief bijbehorend leiderschap). De helft vitaliseert en is op zoek naar een nieuwe zinvolle invulling van het werk.

De generatie X


Deze nieuwe generatie leiders is bescheiden en verbindend. Staat bij voorkeur tussen de mensen en benut bij voorkeur de diversiteit. Middels bewustmaken van wat er speelt, bevordert deze generatie de gezamenlijke verantwoordelijkheid. Nu ik dit zo opschrijf, voel ik mij helemaal thuis in deze generatie.

De pragmatische generatie


Zitten qua werk op medior niveau, jonge professionals met enige werkervaring. Deze generatie is goed in kennisdeling op een interactieve manier. Ze blijken in staat om projecten in 30% van de tijd te doen inclusief de besluitvorming. Tot nu toe voelt deze generatie zich door de oudste generatie geremd om voluit te gaan. Als deze stagnatie doorbroken wordt geeft dit verademing en energie voor alle generaties, inclusief de sceptici.

De generatie Y


Deze nieuwe junioren in de werkende wereld, wordt ook wel de Generatie Einstein genoemd. Deze slimme intuïtieve generatie, kan het beste tot zijn recht komen, met echte aandacht en actieve begeleiding van de andere generaties in de organisatie. Daarmee kunnen ze hun eigen zinnige weg vinden en zich authentiek ontwikkelen én contact houden met de ervaren collega’s.
Motivatie