Motivatie baan het belangrijkst bij sollicitatie

Om kans te maken op die nieuwe baan is de motivatie van de sollicitant het doorslaggevende.

Werkgever herkent motivatie


De motivatie vertaalt zich in de houding van een sollicitant. Daarom weet de werkgever vaak al aan het begin van een gesprek, of het wel of niet klikt.

Jouw motivatie voor deze baan


Heb jij inzicht in jouw motivatie? En weet je waarom je deze nieuwe baan wilt? Wat trekt jou zo aan en waarom is dat belangrijk voor jou? Als je dit weet voordat je gaat solliciteren, kun je gerichter solliciteren. Je durft dan te kiezen.

De kracht van jouw motivatie


Heb je wel eens een bevlogen spreker horen praten? Een gedreven muzikant muziek zien maken? Een gepassioneerde fietser de tour de France zien winnen? Als “iemand er voor gaat” vliegen de vonken er vanaf. Dat is de kracht van de motivatie. Als jij tijdens een sollicitatie vertelt over jouw motivatie, jouw drijfveren, jouw passie, dan gebeurt er wat in jouw betoog. Dan veranderen argumenten in overtuiging.

Voorbeeld: Mijn drijfveren


Mijn belangrijkste drijfveer is dat ik mensen wil helpen en dat ik dan echt nodig ben vanwege mijn kennis en ervaring. Daar kan je me echt voor uit mijn bed bellen.

Daar kom ik mijn bed voor uit


Als klanten mij s’ avonds nog bellen om advies met betrekking tot hun assessment de volgende dag, vergeet ik al gauw dat ik moe ben en die film wilde kijken met man en kinderen. Ik ga helemaal op in de vraag van mijn klant en het feit dat hij mij nu even nodig heeft. Pas als ik hem echt heb kunnen helpen, kan ik het gesprek beëindigen.

Daar krijg ik energie van


Helemaal een top-avond heb ik, als deze klant mij uitvoerig bedankt voor het feit dat hij mij mocht storen op dit tijdstip. Of dat hij de volgende dag mij als eerste belt hoe het assessment gegaan is. Daar leef ik helemaal van op. Daar drijf ik als het ware op.

Doe ook de drijfveren analyse of carrièreankertest


Om in kort tijdbestek achter iemands drijfveren te komen, werkt MaakBaan met professionele testen zoals de drijfverenanalyse van MDI of de carrièreankertest. Uit deze analyses komen een verdeling van de drijfveren of carrièreankers over een aantal clusters van overtuigingen. (zie ook de beschrijving van de drijfverenanalyse en carrièreankertest bij Tests bij MaakBaan). Het rapport versnelt het coachproces: er kan meteen dieper doorgevraagd worden. De onderliggende overtuigingen worden door het coachproces helder.

Drijfveren verklaren jouw keuzes


Inzicht in jouw drijfveren levert een verklaring op met betrekking tot de dingen die goed of juist minder goed lopen op je werk. Inzicht in je drijfveren geeft je ook praktische informatie, om je werk zo in te richten dat je tegemoet kan komen aan deze drijfveren en dus meer plezier in je werk krijgt. En als dit niet aan te passen is in je huidige werksituatie, kun je kijken hoe je je vrije tijd kunt besteden om tegemoet te komen aan je drijfveren of kun je gericht gaan zoeken naar ander werk.

Rode draad


Het inzicht in de drijfveren of carrièreankers helpt ook bij het vinden van de rode draad in iemands leven. Vooral bij mensen die een grote diversiteit aan baantjes of functies gehad hebben, geeft dit houvast, omdat er een lijm ontstaat die van het rommelige CV een logisch geheel kan maken.

Voorbeeld carrièreswitch


Zo coachte ik laatst een vakdocent die wilde gaan solliciteren op de functie van projectleider. Met de drijfveren van deze persoon kwam haarfijn naar boven hoe de motivatie voor het lesgeven, te vertalen was in de switch naar projectleider. Dan heb je een goed verhaal in je sollicitatie en komt de passie voor de nieuwe baan goed over.

Motivatie