Generatie Z


Door René Boender en Jos Ahlers
GeneratieZKaft
Waarom zou je dit boek lezen
Naast dit boek, las ik het boek: Begin met het waarom, van Simon Sinek
Ik zal dus beginnen met waarom ik dit boek gelezen heb.
Eén van mijn belangrijkste drijfveren is dat ik graag zie dat mensen tot hun recht komen in hun werk. Nu ik de ene generatie na de andere de werkvloer op zie komen (ja ik ben al meer dan 28 jaar werkzaam!), zie ik dat er niet altijd optimaal gebruik wordt gemaakt van de kracht van de verschillende eigenschappen die bij de verschillende generaties horen. Ik was dus zeer nieuwsgierig naar dit boek over generatie Z, omdat hoewel ik vind dat je per individu zou moeten kijken wat iemands kracht en motivatie is, je er niet omheen kan dat de nieuwste generatie onder andere omstandigheden opgegroeid is dan de generaties daarvoor.

Wie is generatie Z?
Generatie Z is die generatie die niets anders weet dan dat er internet is. Mooi voorbeeld uit het boek vind ik dat een kind met z’n Nintendo DS de auto instapt en tot z’n verbazing merkt dat er geen wifi is. Internet altijd en overal. De leeftijdsgrenzen die in dit boek gehanteerd worden zijn geboren in 1993 tot 2010. Generatie Z komt na generatie Y (1980-1992), generatie X (1965-1979) en de babyboomers (1946-1964).

Generatie Z heeft en andere kijk op het leven
In 52 hoofdstukjes wordt uiteengezet hoe generatie Z zich onderscheid ten opzichte van de andere generaties. Hoe ze in het leven staan, meer vanuit zichzelf redeneren dan vanuit de ander, hoe ze gewend zijn om voor zichzelf te zorgen, hoe ze hun privacy inleveren voor de sociale binding, hoe werk voor hun interessant kan zijn en blijven als er inspiratie genoeg is, hoe ze tegen autoriteit aan kijken, op het werk en als regering, het geloof, reclame, uitgaan, steeds wordt dit uitgelegd met een waarom vanuit hoe de generatie Z in elkaar zit.

Wat kan je ermee?
Wat kan je met de informatie uit dit boek? Ik heb er in ieder geval meer begrip van gekregen voor deze groep. Nu zit ik dicht op deze groep omdat mijn beide kinderen en al hun vrienden en vriendinnen in deze groep vallen. Door het lezen van dit boek, snap ik beter waarom deze generatie zich gedraagt zoals het zich gedraagt. Voor mij als loopbaan-coach en organisatie adviseur, onmisbare informatie om mijn klanten te kunnen adviseren hoe zij ook deze groep van werknemers kan (blijven) motiveren en inspireren op de werkvloer.

Super leuk en interessant, vooral als je met deze groep mensen werkt
Het boek is super leuk om te lezen. Het is gestructureerd opgezet en met elke titel van een nieuwe hoofdstuk, werd bij mij weer de nieuwsgierigheid gewekt hoe dit nu weer zou werken bij deze generatie. Ik vond de inhoud heel herkenbaar en ook mooi neutraal beschreven. Je kan het als positief zien dat generatie Z vanuit zichzelf denkt en handelt, maar het had ook als egocentrisch geschilderd weergegeven kunnen worden. Het boek is geïllustreerd met foto’s van iPhone’s met daarop quotes van kinderen uit deze generatie. Erg leuk en treffend. Voor iedereen die meer wil weten over deze generatie raad ik het boek aan. Vooral als je aan een groep van deze mensen leiding geeft of je jouw product richt op deze groep, of als je uit deze generatie wilt werven voor je bedrijf.